Dr.Ensa Gaštany pečené lúpané 100 g
1.80 €
Plod je známa pochúťka po celej Európe. Zvyčajne sa tepelne upravujú narezaním na špičke do kríža a krátkym opečením na horúcej platni, ale môžu sa aj rozomlieť a vzniknutá múka slúži na prípravu pečených zákuskov.
- Nakúpte ešte za 89.00 € a získajte dopravu zdarma
Popis
Plod je známa pochúťka po celej Európe. Zvyčajne sa tepelne upravujú narezaním na špičke do kríža a krátkym opečením na horúcej platni, ale môžu sa aj rozomlieť a vzniknutá múka slúži na prípravu pečených zákuskov.
Jedlé gaštany majú vyššiu energetickú (kalorickú) hodnotu ako zemiaky. V južnej Európe gaštany ľudia jedia so zeleninou, s mäsom alebo s maslom a syrom. Svetové kuchyne poznajú napr. Gaštanovou kašu k zverine, gaštanové pyré so šľahačkou, gaštanový puding, gaštany v čokoláde, glazované gaštany (tj. Kandizované gaštany, z francúzskeho Marrons Glaces) ai. Krátko ohriate je možné podávať ako doplnok ku zverine a hydine. Sú tiež ideálne ako náplň do pečených jabĺk, a tiež v náplniach pre kačice, husi, morky a iné hydinové mäso.
Zo stromov gaštana sa získava tanín. Z tanínu sa vyrábajú extrakty pre farmáciu, výživu zvierat, výrobu vína a brandy a kožiarsky priemysel.
Zdravá pochúťka ponúka vitamín C, B1, B2, B3, E a K, železo, mangán, magnézium, fosfor, vápnik a draslík. Na rozdiel od orechov majú nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Neobsahujú sodík, lepok ani glukózu. Sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov.