Mánya čierna ryža 500g
1.84 €
Vypredané
- Nakúpte ešte za 89.00 € a získajte dopravu zdarma
Popis
Popis produktu
Čierna dlhozrnná ryža natural Má široké využitie v kuchyni ako exotická príloha, do šalátu alebo rizota. Po uvarení získa krásnu fialkastú farbu a orieškovú chuť. Odporúčame ju miešať s bielou ryžou.
Divoká krásavica s dlhými zrnkami! Vyniká v šalátoch. V kuchyni s ňou šetrite a miešajte s ostatnými druhmi ryže.
O čiernej ryži sa traduje, že v skorších dobách patrila medzi medzi vzácne a pre bežných ľudí zakázané potraviny. Mohol si ju dopriať iba čínsky cisár a jeho rodina. Dnes si túto výživnú dobrotu s jedinečnou chuťou môžete dopriať aj vy.
U ryže s názvom natural je potrebné počítať s trochu dlhšou dobou prípravy. Natural ryža vám to ale vynahradí rýchlejším pocitom zasýtenie.
Využitie
- príloha – ryžu možno využiť ako prílohu k slaným zeleninovým aj mäsovým pokrmom, zmiešajte ju s bielou ryžou, čierne dajte menej než bielej
- rizoto – klasickým spôsobom môžete ryžou zmiešať so zeleninou a korením podľa ľubovôle, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čiernej dajte menej než bielej
- vyprážané ryže – po uvarení môžete ryžu na väčšom množstve oleja spoločne so zeleninou smažiť asi 2 minúty, nakoniec pridajte rozmiešané vajíčka a krátko dosmažte, stačí už len korením dochutiť, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čiernej dajte menej než bielej
- ryžový šalát – ryžu po vychladnutí zmiešajte podľa fantázie s rôznymi ingredienciami, my odporúčame varené fazuľové struky, vlašské orechy, opraženú cibuľku a šampiňóny, nakoniec zasypte čerstvou petržlenovou vňaťou a zalejte zálievkou z octu, horčice a oleja, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čiernej dajte menej než bielej
- dekorácie – ryža má zaujímavé sfarbenie a v Ázii sa bežne využíva pre dekorovanie
- exotické raňajky – ryžu uvarte vo vode so škoricou a zázvorom, až sa voda vstrebe, vmiešajte do ryže med, vanilku, nechajte odstáť päť minút, potom pridajte obľúbené ovocie a orechy a zalejte kokosovým mliekom
Ryža je veľmi stará kultúrna plodina, ktorá sa pestuje v subtrópoch a trópoch Afriky a Ázie. Dnes jej najväčším vývozcom je hlavne Čína a India. Ryža sa často predáva lúpaná, natural ryža je však nelúpaný variant. Celkovo je známych asi 20 druhov ryže, z ktorých sa vyrába múka, kaše, škrob, víno, ocot alebo slad. Rastlina sa pestuje na špeciálnych ryžoviskách a zberá sa až dvakrát do roka.
Zloženie: Ryža čierna,
Môže obsahovať stopy lepku.
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1527 kJ/352 kcal tuky: 3 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 g sacharidy: 73 g z toho cukry: 0,6g bielkoviny: 7g soľ: 0,02 g