Najtelo Quinoa 400g (Mrlík čílsky)
2.56 €
Za exotickým názvom sa skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet. A nemala by uniknúť ani vám – vysoký obsah hodnotných látok, aj široká možnosť kuchynskej úpravy z nej vytvára ideálneho pomocníka pre spestrenie jedálnička, obzvlášť pre vegetariánov.
- Nakúpte ešte za 89.00 € a získajte dopravu zdarma
Popis
Quinoa. Je to „kwuh-no-uh“ alebo „kwin-wah“? Pravdou je, že sa to vyslovuje „keen-wah“. Quinoa vyzerá ako kuskus alebo proso, no ide o akúsi pseudooblininu.
Táto plodina je skvelým obsahom živín. Má vysoké hodnoty fytonutrientov a flavonoidov, ktoré sú dôležitými bojovníkmi s rakovinou. Quinoa je tiež bohatá na mangán, horčík, tryptofán, kyselinu listovú a fosfor. To všetko by malo byť súčasťou zdravej stravy. V porovnaní s inými obilninami je quinoa podstatne lepší zdroj vápnika a bielkovín. Pôsobí protizápalovo, má pozitívny vplyv na srdce a cievy.
Kde sa vzala?
Čím je pre nás pšenica, tým je pre Južnú Ameriku quinoa. Nenáročná plodina sa pestuje vďaka svojej odolnosti vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov. Starí Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. S obľubou z nej kvasili pálenku s názvom „chica“. Exoticky znejúci název získala quinoa vďaka skomolenine pôvodného mena španielskou výslovnosťou. S objaviteľskými výpravami docestovala v 19. storočí aj do Európy a odtiaľ do zbytku sveta a neskôr sa stala aj jednou z dôležitých potravín na morských expedíciách Thora Hyerdahla. Nejväčšími pestovateľmi sú v súčasnosti Peru a Bolívia.
Čo to vlastne je?
Drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú lúpané proso alebo kuskus, sú semenami rastliny chenopodium quinoa, (česky – merlík čilský). Aj keď vzhľad rastliny aj spôsob použitia semien zavádza k zaradeniu mezi obilniny, v skutočnosti sa jedná o pseudoobilninu. Podobne ako z pohánky alebo amarantu z nej možno získať múku, ale botanicky nepatrí do čeľade lipnicovitých medzi klasické obilniny. Výhodou pseudoobilnín je, že neobsahujú lepok a preto sú vhodné pre tých, ktorí trpia coeliakiou.
Ako nám môže prospievať?
Na prvý pohľad nenápadná quinoa patrí medzi výživové „bomby“. Môže se pochváliť vysokým obsahom bielkovín (od 12 do 22 percent) a pýši sa aj radom vitamínov – napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou, thiamínom alebo riboflavínom. A aby toho nebolo málo, ponúka aj nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Vďaka vláknine je aj ľahko straviteLná. Výška obsahu všetkých hodnotných látok u konkrétnej vzorky quinoy záleží na kvalite pôdy a spôsobu obhospodarovania. Aj preto sa oplatí kupovať quinou v biokvalite.
Prečo by nemala chýbať vo vegetariánskom jedálničku?
Keby ste sa stali vegetariánom, bude vašim stálym problémom a nočnou morou dostatočný prísun aminokyselín. S quinoou sa ale nemusíte báť – vysokým obsahom týchto látok sa približuje sóji. Významný podiel aminokyseliny hystidínu je dôležitý vo výžive kojencov a malých detí.
Ako na ňu?
Quinoa nie je náročná na prípravu, po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a ľahko orieškovú chuť. Varí sa asi 15 minút – dva diely vody na jeden diel quinoy. Jej veľkou výhodou je možnosť úpravy či naslano (s korením, zeleninou), tak aj nasladko (napr. na raňajky s medom, ovocím, orechami alebo hrozienkami). Pri pečení môžete časť bežne používanej múky nahradiť quinoovou a zvýšiť tak výživovú hodnotu.
Ako ju uvariť?
Quinoa je skvelou alternatívou k ryži, cestovinám, kuskusu, ovseným vločkám alebo iným obilninám. A pripravuje sa rovnako jednoducho ako ryža! Aby ste ju správne uvarili, pracujte s rovnakým pomerom ako pri ryži: jedna šálky na dve šálky vody alebo vývaru. Keď privediete vodu do varu, pridajte do nej prepláchnutú quinou. Môžete pridať aj trošku soli alebo olivového oleja. Duste asi 20 minút, potom premiešajte a je navarené! Keď vychladne, pridajte do nej cibuľu, uhorky, paradajky, trochu citrónovej šťavy, soľ, korenie a šalát máte hotový. Musíte uznať, že nemáte čo pokaziť.
Kým quinoa sa zvyčajne podáva ako príloha, môže sa stať aj súčasťou studených či teplých raňajok. Pripravte ju podobne ako ovsené vločky, alevodu nahraďte mliekom, mandľovým, kravským, kokosovým alebo sójovým. Pridajte svoje obľúbené prílohy na dochutenie, či už sú to orechy, sušené brusnice, grécky jogurt, škorica, jahody alebo med. Tieto raňajky vás zasýtia na celé dopoludnie.
Záhada menom quinoa je teda vyriešená. Uvaríte ju jednoducho a môžete ňou naplniť zeleninu aj kura, poslúži ako príloha, dá sa pripraviť na sladko aj na slano. Zdravá a univerzálna – taká je quinoa.