RAPUNZEL Allgäu Ghee maslo BIO 250 g
11.18 €
Maslový tuk, ktorému sa dnes hovorí podľa indickej kuchyne ghí, nie je žiadnou novinkou ani v slovenských nivách a hájoch. Naše babičky, alebo slávna kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová, mu vraveli topené maslo alebo šmolc. Oceňovali predovšetkým to, že vďaka absencii vody a bielkovín nežlkne, takže v dobre uzavretej nádobe vydržia na chladnom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.
Ghí je čistý tuk, ktorý sa pripravuje veľmi pomalým prepúšťaním masla. Pri tejto procedúre sa z masla odparuje voda, ale aj vznikajúce pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukry a ďalšie látky, ktoré obsahuje bežné maslo. Výsledným produktom je naozaj čistý tuk, ktorý má žltú farbu a lahodnú maslovú vôňu i chuť s mierne nasladnutým, orechovým podtónom.
Ghí sa síce vyrába z masla, ale vďaka spracovaniu sa v ňom nenachádza laktóza ani kazeín. Vďaka tejto vlastnosti si ho môžu, po porade s lekárom, dopriať aj ľudia, ktorí majú radi chuť masla, ale trpia alergiou na niektorú z mliečnych zložiek.
Ďalší z jeho neoceniteľných vlastností je veľmi vysoký bod zápalnosti, ktorý sa pohybuje okolo 240 ° C. Tejto schopnosti je dosiahnuté práve vďaka tomu, že pri prepúšťaní masla sú odstránené všetky jeho prímesi. Pri pečení alebo smažení tak nedochádza k prepaľovaniu látok obsiahnutých v tukoch s nižším bodom dymivosti a k ich škodlivému uvoľňovania do potravín.
Ghí je vyrábané z mlieka z českých fariem, ktoré sa pri starostlivosti o svoju pôdu a kravičky obídu bez pesticídov, priemyselných hnojív, alebo iných chemikálií. Pri jeho výrobe sa nepoužíva umelých dochucovadiel, farbív ani arómu, takže zákazník dostane ghí naozaj v jeho prirodzenej farbe, chuti a vôni.
- Nakúpte ešte za 89.00 € a získajte dopravu zdarma
Popis
. Ghí je maslový tuk vyrobený podľa starodávného ajurvédského receptu prepustením 100% masla.
Popis
GHÍ lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Místo oleje, másla, sádla – má vysoký bod zápalu, tudíž se nepřipaluje.
Je výborný ke smažení, jako základ všech klasických pokrmů – polévek, omáček.
Lze jím nahradit všechny margaríny a máslo při pečení moučníků. Ve studené kuchyni má také své místo, je bezlaktózové a přirozeně bezlepkové, proto je vhodné pro lidi co nesnesou laktózu. GHÍ snáší dobře pokojovou teplotu, není nutné skladovat v lednici. Ideální je spíž, na přímém slunci by GHÍ mohlo žluknout. Otevřené ghíčko uchovávejte v uzavřené sklenici, aby se dovnitř nedostaly pachy a vlhkost, není nutné chladit.
Neobsahuje, žádné konzervanty, je přírodní a je nutné jej chránit před vnějšími nečistotami – jednotlivé porce nabírejte vždy čistou lžící. Ghí může v závislosti na teplotě měnit konzistenci, toto není na závadu, vlastnosti produktu se nemění.