Šmajstrla pohánka lámanka 400g
2.45 €
Semená pohánky sa využívajú ako náhrada za obilie pre ľudí trpiacich celiakiou. Trojhranné zrnká sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku. Vzhľadom a chuťou sa podobajú na ryžu.
Z minerálnych látok sa v pohánke nachádza mangán, zinok, selén a meď, z vitamínov B1 a B2, niacín, vitamín E a C. Obsahuje tiež rutín, ktorý spomaľuje starnutie. Obsah škrobu v semene je približne 70 %, je preto dôležitým zdrojom sacharidov. Nenasýtené mastné kyseliny znižujúce hladinu škodlivého cholesterolu v krvi sú v pohánke tiež bohato zastúpené. Vláknina zasa pomáha v boji proti vysokému krvnému tlaku.
- Nakúpte ešte za 89.00 € a získajte dopravu zdarma
Popis
Účinky
Pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch.
Rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa.
Posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch.
Podporuje prekrvovanie.
Posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu.
Preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde.
Posilňuje imunitný systém.
Pôsobí na reguláciu krvného obehu.
Použitie
Pohánka sa môže použiť namiesto ryže, do polievok alebo ako príloha, ďalej do plniek, fašírok a do kaší, ako múka na prípravu lievancov, palaciniek. Z pohánkovej krupice sa robia halušky do polievky, prípadne knedle. Pohánkové vločky sú výborné na raňajky s jogurtom alebo ako závarka do polievky.
Základný recept na varenie pohánky
Pohánku prepláchnite na sitku vodou a potom ju vložte do osolenej vody, ktorá je jedenapolnásobkom objemu pohánky. Varte ju 7 až 8 minút. Po čiastočnom vychladnutí môžete pridať olej, prípadne bylinky, a podávať ako prílohu alebo ďalej spracovať. Pohánkové krúpky alebo lámanka sa nevaria, len ich zalejte vriacou vodou a prikryte dekou alebo uterákom, aby napučali.